День фізичної культури і спорту провели в Королівській громаді
10.09.2021
В Королівській громаді відбулось гастрономічне свято
17.09.2021
Показати всі

Традиції ткацтва в с. Черна

Ткацтво вважають одним з найстаріших напрямків народно-ужиткового мистецтво. Воно як і вишивка – дуже  популярний промисел на Закарпатті. Кожен район має свої особливі орнаменти та кольори, які чітко визначають самоідентичність місцевих людей, їх традиції та побут.

Справжнім скарбом краю є «покровиць» або коврова доріжка, де кольори та візерунки дивно переплелись і поєднали між собою знання та вміння народу з їх духовним світом.

Традиції ткацтва передаються в родинах з покоління в покоління, від бабусі та матері до дочки. Ці вміння береглись та примножувались в родинах. Займались цим ремеслом переважно пізньою осінню або взимку, коли господарські роботи завершені і можна приступати до ткацтва. Кросна (ткацький верстат) розкладали посеред кімнати, ткаля всідалась на низеньку лавку та починала роботу.

Ткали як тканину (домоткане полотно), на якій потім вишивали та використовували для виготовлення сорочок, рушників та різних господарських потреб, наприклад пошиття торб, так власне і покровці. Але перед тим, були підготовчі роботи, які займали не менше часу, ніж саме ткацтво. Господині треба було виготовити нитки та наснувати (набрати) їх на верстат. Робота кропітка, бо саме від неї залежав майбутній візерунок виробу, ширина та довжина полотнища. Далі для покровця готували клаптики тканини (старий і непотрібний вже одяг нарізали тонкими смужками та замотували в клубки).

Коли всі підготовчі процеси завершувались, починалась сама магія ткацтва. Човник (дерев’яний овальний виріб, на який закріплювали тканину) переміщали між двома рівнями ниток, які регулювались спеціальними педалями. Нитки зазвичай були білими або чорними, а от сама палітра коврику рясніла всіма барвами веселки.

Кожна деталь верстату мала свою назву, згідно з функціями, які виконувала. Воротило (скручували на ньому вже готову частину виробу), ничельниця (крізь неї пропускали нитки і міняючи рівні переплітали їх), бердо (ним збивали смужки тасканини одну до одної та ущільнювали виріб), поножі (педалі якими регулюють інтенсивність подачі ниток) та ін.

Споконвіку покровців ткали в родині не один десяток метрів, бо і на придане  треба і лавицю (лавку) або ладу (комод/диван) прикрити та й підлогу застелити. Такий етно-виріб сьогодні набирає неабиякої популярності, і в сучасні інтер’єри він добре вписується, та й «тайстри» сумки з нього виходять добрі. Проте все менше людей, які опанували це мистецтво, ще менше бажаючих ним займатись. Магазини надають досить широкий вибір всілякого текстилю, тому немає потреби так трудитись. Але чи зрівняється якась заводська річ з цим неповторним, єдиному в своєму роді (адже ніколи, навіть в одної господині покровці не повторюються ні в кольоровій гамі, ні у візерунках) виробом, обігрітим людськими руками?! Думаю ні.

В селі Черна (вул. Миру, 94) знаходиться музей-майстерня ткацтва, що відроджує та представляє стародавні традиції виготовлення «покрівців» (доріжок), характерних для цього регіону. Традиції художньо-перебірного ткацтва в с. Черна є елементом нематеріальної культурної спадщини на території Королівської селищної ради.

Крім доріжок, в майстерні виготовляють також сувенірну продукцію, сумки (“файна тайстра”), коврики та гуні. Все зроблене з любовю до народних звичаїв та традицій.

Коментувати не дозволено.

Перейти до вмісту